За пореден път той забравя, че по стечение на обстоятелствата

...
 За пореден път той забравя, че по стечение на обстоятелствата
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Борисов се държи като едновластен господар! Прави гафове!

  " За следващ път той не помни, че по стичане на събитията на политическата логичност сега е министър-председател на съдружно държавно управление и в Народното събрание има коалиция от две политически сили ", споделя водачът на НФСБ
Поставена ли е стабилността на ръководещата коалиция на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ под въпрос? Този въпрос виси със страшна мощ след разнобоя в мненията на сътрудниците във връзка кадровите смени във властта от последния месец след отстраняването на депутата Антон Тодоров, министър на опазването на здравето проф. Николай Петров, и изключително – оставката на ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев.  

- Г-н Симеонов, по какъв начин оценявате следващата рокада във властта след оставката на ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев? Поиска ли министър председателят Борисов вашето мнение по въпроса като съдружни сътрудници?

- Споделям мнението, че освобождението на Главчев от този виновен пост беше голяма неточност. За страдание тази неточност е на министър-председателя. Трудно може някой да ме подведе, че Главчев непринудено си е подал оставката и тя е била призната.

Знам доста добре по какъв начин стават тези работи. Хора, които имат съвест, е обикновено да се допитат до индивида, който им е водач дали да го създадат или не. Но в случай че не получиш от този значим човек доза доверие вместо просто имитация „ както решиш “, то е ясно какво следва.

По никакъв метод не споделям дейностите на премиера, който с такава лекост освобождава стойностни хора. На всички е ясно, че той взема решение тези неща.

- Не се ли допитва Борисов въпреки всичко до някого, до хората си в ГЕРБ, да вземем за пример Цветанов, или пък до вас най-малко като съдружни сътрудници?

- Това е другата огромна неточност на Борисов. Той продължава да се държи в политиката като тираничен, като владетел, като едноличен водач. За следващ път той не помни, че по стичане на събитията на политическата логичност сега е министър-председател на съдружно държавно управление и в Народното събрание има коалиция от две политически сили. Изключително неточно е аз да узнавам от медиите за следващото освобождение на човек, и то на ръководител на Народното събрание.

Припомням, че когато Главчев трябваше да бъде избиран, сме водили съвещания с ГЕРБ и ние сме го подкрепили. После в самото начало на мандата, когато му се искаше оставката, още веднъж говорихме и ГЕРБ желаеха да го подкрепим, и го направихме. До последния човек бяхме в зала и го спасихме.

- А в този момент никакви ли съвещания нямаше?

- Не, когато би трябвало да се отстраняват хората, Борисов взема решение това еднолично.

Повтарям, че това е еднолично държание, което е неприемливо в съдружен формат.

Още повече, че с тази интервенция в Народното събрание Борисов прави поредна неточност, тъй като той не е водач на партия, откакто е министър-председател. На първо място е министър председател и не би трябвало да не помни това. Няма за какво да се допитват до него ръководителят на Народно събрание или депутатите дали да подадат оставка или не.

Това е безспорен гаф!

Ако са желали да обменят мнение, можеше да се видят с Главчев някъде вечерта, а не в Народното събрание. Какво е това демонстративно отиване в Народното събрание и премахване на ръководителя на Народното събрание. И след това ще оспорваме упреците на опозицията, че изпълнителната власт командва законодателната. Как ще стане, като към този момент има три такива случая – с Делян Добрев, с Антон Тодоров и в този момент с Главчев.

С Ники Петров е обикновено, тъй като той си е в изпълнителната власт и министър председателят има разговор с министрите.

Но министър-председател три пъти да се намесва за решения, свързани с парламентарна група, някак е много компрометиращо.

- Коментирахте ли тези проблеми с неналичието на разговор в обединението с сътрудниците ви от „ Обединени патриоти “?

- Как да разясняваме, като и тримата го научихме от медиите и бяхме извънредно възмутени. Председателят на Народно събрание, който сме го спасявали, като имаше избор на съмнение към него, внезапно ще го махат. Откъде накъде?  

Да си кажем истината – това е огромна неточност и голяма илюзия, която е евентуално на Борисов. Ако той мисли, че това ще укроти много дребнаво играещата лидерка на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, бърка...

- Как това ще я укроти, откакто анализаторите считат, че това е един тип рекет от нейна страна и победа над ГЕРБ?

- Абсолютен рекет и победа, от което не губи единствено ГЕРБ, а губи и обединението, в която влизаме и „ Обединени патриоти “. Не съм склонен с такива жертви.

Веднага се слага въпросът в името на какво е направено това – има ли договорка и може ли без договорка да бъде отхвърлен, а отговорът е, че по-скоро няма по какъв начин и би трябвало да е имало договорка. Тогава въпросът е каква е договорката и излиза, че и ние индиректно носим отговорността за тази договорка.

Но мога от в този момент да кажа, че тази договорка няма да се осъществя, тъй като тази жена не си държи на думата и към този момент няколко пъти съм го виждал. На нея не й мигна окото да излъже, че два пъти съм ходил в нейния кабинет. Аз не знам изобщо има ли кабинет, само че два пъти излъга пред медиите.

Отсега мога да кажа, че тази договорка няма да се реализира и в случай че тя е да се укротят за няколко месеца, знам, че това няма да стане. Това е едно капризно дете, което е усетило силата на своето деяние върху родителите.

- Какво ще предприемете с сътрудниците ви Красимир Каракачанов и Волен Сидеров – по какъв начин ще продължи да работи тази коалиция без разговор?

- Моите сътрудници също са извънредно възмутени. Ние сме подценени и сме принудени надали не да научаваме от медиите и да тичаме след събитията. И в тази обстановка се чака да поддържаме властта. Водим се надали не подкрепящи ГЕРБ. Обърнаха ни на безгласни букви в обединението.

Ще кажа обаче, че това е доста огромна неточност. Подчертавам – огромна неточност!

Не желаеме да издигаме тежестта си и доста добре знаем съотношението си по отношение на партия ГЕРБ и че сме три пъти по-малка политическа мощ, само че това не значи, че би трябвало с такова игнориране да се вземат решения за освобождението на хора.

И отново дублирам, че нищо няма да се получи от тази договорка. Нинова я знам каква е и непрекъснато си нарушава уговорките, които е поела. Даже в противен случай – тя в този момент ще спекулира с това, че вероятно огромният боязън на Борисов е да не остане празна залата.

Длъжни сме да уважим вота на гласоподавателите и да си вършим работата. Имаме 122 гласа и с тях би трябвало мобилизирано да работим, с цел да осъществим политиката, поради която хората са дали своят вот за нас.

- Имаше доста отзиви на депутати от ГЕРБ, които също обявиха, че са срещу оставката на Главчев, за какво тогава се случи тя?

- Те са срещу, и ние сме срещу и какво излиза – че Борисов еднолично взима решения и ръководи освен страната, а ръководи и Народното събрание. Не знам по какъв начин ще опровержим едно такова изказване на опозицията, че изпълнителната власт се меси в законодателната власт. Не виждам по какъв начин ще го оборим…

- Нещата, които казвате, са съществени. Застрашена ли е стабилността на обединението, откакто няма диалогичност и консенсус при взимане на решенията?

- Имахме политически съвет преди няколко дни, в действителност вечерта преди да си подаде оставката Главчев. На този съвет не се сподели една дума по въпроса. Какво ви приказва това?

- Какъв е изходът тогава?

- Да си взема решение Борисов дали желае еднолично ръководство или коалиция. Ако желае кабинет на малцинството – няма никакъв проблем!

Интервю на Звездомира Мастагарова, ПИК
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР